Columns Caroline van der Plas

  Caroline van der Plas (50) is Communicatie- en pr-medewerker bij de NVV. Zij is verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie van de NVV, alsmede voor (het ontwikkelen van) het communicatie- en pr-beleid. Elke maand schrijft zij een column met het thema 'communicatie'. De columns verschijnen maandelijks ook in het NVV-ledenblad De Trog.

  Agustus 2017


  Het vuur van de activist

   

  Elf jaar geleden ben ik als journalist twee dagen undercover geweest in een kamp voor dierenactivisten. Ik heb hier destijds een artikel over geschreven met de titel ‘Vechten tegen vlees’ (Lees artikel hier).

  Het kamp vond plaats in het Engelse Tonbridge en trok honderden dierenactivisten uit heel Europa. In de Britse pers werd gesproken over een ‘Al Qaeda-achtig’ kamp. Dat vond ik wat overdreven, maar ik snapte nadien wel de link die de media probeerde te leggen.

  Harde acties
  Tijdens het dierenactivistenkamp werden jongens en meisjes namelijk bijgespijkerd en ‘opgeleid’ om (harde) acties uit te voeren tegen de vleesindustrie. Beïnvloedbare tieners en twintigers die ontevreden waren over de maatschappij en misschien ook wel hun eigen leven, werden geronseld door de top van de Europese dierenactivistenbeweging.

  Zo heb ik geleerd hoe je blokkades moet maken, heb ik geleerd hoe je dreigbrieven moet versturen zonder sporen na te laten, heb ik geleerd hoe je moet vechten tegen de politie, hoe je je computer moet beveiligen en hoe je dierenbevrijdingsacties kunt uitvoeren.

  Branden
  Het accent lag destijds vooral op vleesbedrijven en de bontindustrie. Nertsenfokkers, slagers en slachterijen, ook in Nederland, waren met name doelwit van de dierenactivisten. Een groot aantal branden in vleesbedrijven en talloze dierenbevrijdingsacties bij de nertsenfokkers tot gevolg.

  Felle lobby
  Ik heb het hier al eens eerder aan de orde gesteld. De rebellerende dierenactivisten van toen, hebben zich nu geworteld in de politiek, de overheid, de media, de wetenschap, het onderwijs en de rechtspraak. Op dit moment is er op intellectueel niveau een felle lobby gaande tegen de Nederlandse veehouders.

  Mensen vragen zich af, waarom zij zoveel aandacht krijgen in de media. Ik weet precies waarom. Zij zijn de media, zij zijn de politiek, zij zijn het onderwijs, zij zijn de overheid, zij zijn de wetenschap en zij zijn de rechtspraak geworden.

  En de dierenactivisten van toen, herhalen op die posities wat zij altijd al deden. Alleen, voor het oog van de maatschappij, allemaal wat netter dan tien, twintig jaar geleden. Zij hebben hun licence to produce veiliggesteld, dankzij de posities waarop zij nu zitten.

  Alive and kicking
  Onderschat het niet: Dierenactivisten zijn alive and kicking. Alleen hebben zij molotovcocktail of het gereedschap om dieren te bevrijden ingeruild voor het toetsenbord. De lange haren, kistjes en legerbroeken zijn ingeruild voor keurige kapsels en moderne, hippe kleding.

  De met krantenletters aan elkaar geknipte dreigbrieven zijn verruild voor Twitter en Facebook. Het kraakpand is ingeruild voor de grachtengordel. Het Dierenbevrijdingsfront is ingeruild voor, door de Postcodeloterij gesubsidieerde, milieu- natuur- of dierenorganisaties en belangrijke posities bij politieke partijen.

  Een opleiding in een dierenactivisten-kamp is ingeruild voor invloedrijke banen bij cruciale media-beïnvloeders.

  Vuur
  Er woeden geen branden meer in slachterijen of vleesverwerkingsbedrijven, maar het vuur van de dierenactivist brandt harder dan ooit. En een heel nieuw leger met poppetjes is geworven. En die worden klaargestoomd voor de volgende generatie.

  Herhalen
  Kunnen wij dan niets daar tegen doen? Zeker wel. Als boeren moeten wij ons verhaal nog meer en nog vaker blijven vertellen. Aan de politiek, aan de media, in het onderwijs, maar vooral aan de burger. Want hoe moedeloos je misschien ook kunt worden van bovenstaand verhaal, 98 procent van de burgers is wél geïnteresseerd in de boer en geeft wel een hoge waardering aan de boer.

  Dáár moeten we ons op richten. Communiceren, praten, vertellen, laten zien. En vooral herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Moet het duizend keer? Doe het dan 1.001 keer. Moet het tienduizend keer? Doe het dan 10.001 keer.

  Want bij de burger… dáár zit ónze licence to produce.

  Caroline van der Plas
  Reageren?
  c.vanderplas@nvv.nl

  Twitter: 
  @Lientje1967
  @NVVNieuws
  @POVarkenshouder


  Columns in 2017

  Juni 2017 - Ik ben boos!
  Mei 2017 - Andersomdag
  April 2017 - In de pan gehakt

  Maart 2017 - Eftelingpolitiek
  Januari 2017 - Vertel je verhaal  Columns in 2016

  December 2016 - Knokkers
  November 2016 - Staart
  Oktober 2016 - Antibioticavarkens uit Thailand
  Juli 2016 - Voer voor de media

  Juni 2016 - Trots
  Mei 2016 - Boerinnenpower
  April 2016 - Let the games begin
  Maart 2016 - Afgelopen
  Februari 2016 - Goed doel
  Januari 2016 - Vinger of vuist?


  Columns 2015
  December 2015 - Activisten
  November 2015 - Pinokkio 2015

  Oktober 2015 - Waarheid als een koe

  September 2015 - Smullen

  Juli 2015 - Tw(#hitte)rstress

  Juni 2015 - Trappen

  Mei 2015 - Oorlog
  April 2015 - Wil is geen wet

  Maart 2015 - Een stekend gevoel van onrecht
  Februari 2015 - Geen radar

  Januari 2015 - #JeSuisMarianne


  Columns 2014
  December 2014 - Een nieuwe oogst
  November 2014 - De Spekkoek
  Oktober 2014 - Een goede les

  September 2014 - Wij doen dat gewoon zelf!
  Juli-augustus - Roze is het nieuwe oranje
  Juni 2014 - Verbinden

  Mei 2014 - Oud en Nieuw
  April 2014 - Trots
  Maart 2014 - Wasknijperbiggen
  Februari 2014 - Wakker

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   Laatste nieuws

   NVV nieuws

   De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) he... Lees meer
   “Zelf eet ik, op een enkel plakje rauwe ham na, n... Lees meer
   Bekijk alles

   Nieuws uit de sector

   Brabantse veehouders hebben zich verenigd in ‘Boe...Lees meer
   De Brabantse voerfirma Fransen Gerrits bestaat in j...Lees meer
   Bekijk alles

   Twitter