Boeren vergelijken met Hitler gaat ver over grenzen fatsoen


  12-08-2017
  Boeren vergelijken met Hitler gaat ver over grenzen fatsoen

  “Zelf eet ik, op een enkel plakje rauwe ham na, nooit varkensvlees. Niet uit religieuze overwegingen, maar volgens mij zijn er gewoon grenzen. Dierenhitlers sponsor je niet.”

  Een passage uit de column van Youp van ’t Hek vorige week zaterdag. Volgens ons zijn er inderdaad ook gewoon grenzen. En die grenzen overschrijd je op het moment dat je onze boeren met Hitler gaat vergelijken.

  Dit schrijft POV-voorzitter Ingrid Jansen vandaag in een ingezonden brief in het NRC. De brief is op verzoek van de NRC-redactie ingekort. Hieronder de hele brief.

  Loep
  "De varkenshouderij ligt onder de loep van de maatschappij. Na de afschuwelijke stalbranden van het afgelopen jaar, met als dieptepunt de brand bij De Knorhof in Erichem waar 20.000 varkens omkwamen, is het begrijpelijk dat burgers schrikken en zich gaan afvragen of zoveel varkens houden wenselijk is.

  Die schrik en de vragen die daarover aan ons worden gesteld, snappen wij. Wij begrijpen ook dat mensen daardoor minder (vaak) vlees zullen willen eten. En dat mag. Die keuze staat iedereen vrij in. En bedenk wel: het is een voorrecht om in een welvaartsland als het onze te mogen kiezen of je iets wel of niet eet, als je weet dat er miljoenen mensen zijn die vandaag helemaal niets te eten hebben.

  Kritiek
  Wij zijn als varkenshouders ook niet bang voor kritiek, noch lopen wij weg voor maatschappelijke wensen en eisen. Wij zijn transparant in wat wij doen en laten dit ook graag zien aan de burgers. Niet om ons te verdedigen, maar om open en eerlijk te zijn wat er in een stal gebeurt voordat het varken als vlees op het bord belandt.

  Transparantie
  Transparantie tonen wij bijvoorbeeld door burgers, schoolklassen, maatschappelijke organisaties en politiek regelmatig een bezoek te laten brengen bij varkenshouders. Maar ook via de sociale media geven vele varkenshouders dagelijks aan de hand van video’s en foto’s burgers een inkijk in de stallen. Verder zijn er tientallen zichtstallen in Nederland waar burgers 365 dagen per jaar bij een varkenshouder in de stal kunnen kijken. Er zijn vele open dagen en eens per jaar is er zelfs een Weekend van het Varken, dat jaarlijks tienduizenden burgers trekt.

  Regels en wetten
  Onze varkenshouders moeten zich houden aan de strengste regels en wetten ter wereld op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Vele varkenshouders nemen zelfs nog extra maatregelen om hun dieren een nog beter leven te bieden. Maatregelen die vaak niet worden doorberekend in de prijs van varkensvlees, zodat de consument evengoed nog een betaalbaar stukje varkensvlees kan kopen.

  Walging
  Moet iedereen het van ons dan eens zijn met hoe varkens in Nederland worden gehouden? Nee, dat hoeft niet. Ook Youp niet. Als hij walging voelt voor de varkenshouderij en liever wil dat onze boeren verdwijnen uit Nederland, dan staat hem die mening geheel vrij. Wij vinden het jammer, maar oordelen daar niet over.

  Fatsoen
  Maar tussen walging voelen en varkenshouders en hun gezinnen vergelijken met iemand als Hitler zit een wereld van verschil. Die vergelijking gaat ver over de grens van het fatsoen. Wij hopen dat Youp zich realiseert hoeveel mensen hij hiermee raakt tot in het diepst van hun ziel. En niet alleen varkenshouders. Ook mensen die de oorlog écht hebben meegemaakt. Weet hij eigenlijk wel hoe hij ons pijn doet als hij ons en onze gezinnen vergelijkt met een maniak, die de bedenker en uitvoerder is van Jodenvervolging, martelingen, genocide en de gruwelijke dood van miljoenen mensen, onder wie vele kinderen?

  Dierenhitlers
  Youp zal misschien vinden dat varkenshouders precies dát doen wat Hitler ook deed. Dat mag hij vinden, ook al nemen wij daar scherp afstand van. Maar iets vinden en ronduit boeren ‘dierenhitlers’ noemen, is een groot verschil.

  Varkenshouders door de modder sleuren, daar kunnen wij inmiddels wel tegen. Dat gebeurt in de media dagelijks. Kritiek, hoe hard en scherp ook, zijn wij aan gewend en nemen wij serieus. Maar onze boeren met Hitler vergelijken, daar zullen wij nooit aan wennen, laat staan accepteren.

  Uitnodiging
  Haatdragend zijn wij echter niet. Wel willen wij een uitweg vinden in de polarisatie. Wij nodigen Youp dan ook graag uit om in gesprek te gaan met een van onze boeren. En met open vizier met de boer te praten over zijn bezwaren tegen de varkenshouderij.

  Dan zorgen wij voor een rauw plakje ham.

  Namens alle varkenshouders in Nederland,
  Ingrid Jansen, voorzitter Producenten Organisatie Varkenshouderij


  NVV nieuws

  Terug

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   archief
   juni 2018
   mei 2018
   maart 2018
   januari 2018
   december 2017
   november 2017
   oktober 2017
   september 2017
   augustus 2017
   juli 2017

   Twitter