Brabantse boeren in actie tegen plannen provincie Brabant


  02-06-2017
  Brabantse boeren in actie tegen plannen provincie Brabant

  Brabantse veehouders hebben zich verenigd in ‘Boeren horen bij Brabant’. Onder deze naam voeren zij de komende weken op sociale media actie tegen de plannen van het provinciebestuur om de strengere emissie-eisen al in 2020 in te voeren in plaats van 2028.

  Dat melden varkenshoudster Hanneke van den Corput, leghennenhouder Jeroen Bertens en melkveehoudster Hanneke Verberne in een persbericht. 

  Social media
  Boeren en boerinnen plaatsen de komende weken op hun eigen sociale media (Facebook, Twitter, Instagram) korte filmpjes waarin zij de Brabantse politiek oproepen niet akkoord te gaan met de versnelde invoering van de stikstofregeling. Deze filmpjes worden ook via het Twitter-account van Boeren horen bij Brabant (www.twitter.com/boereninbrabant) en de bijbehorende Facebook-pagina (www.facebook.com/boerenhorenbijbrabant) gedeeld met de hashtag #BoerenhorenbijBrabant.

  Van den Corput uit Vught, Verberne uit Vlierden en Bertens uit Haghorst hebben hun filmpjes al geplaatst. Zij stellen dat door deze plannen honderden familiebedrijven, zoals dat van hen, kopje onder zullen gaan. 

  Dit mag niet gebeuren!
  ‘Veel bedrijven kunnen geen financiering krijgen voor het versneld emissiearm maken van de bestaande stallen. Het gevolg is dat honderden boeren-familiebedrijven noodgedwongen zullen moeten stoppen. Van degenen die overblijven, zal een aanzienlijk deel onder de armoedegrens komen. Gezinsbedrijven en jonge boeren zullen het kind van de rekening worden. Dit mag niet gebeuren!’, zeggen de veehouders.

  ‘De provincie wil geen schaalvergroting, maar stimuleert schaalvergroting juist wel met dit beleid. Alleen door op te schalen, kunnen boeren de hoge investeringen die provincie van hen eist, het hoofd bieden. In de huidige voorstellen wordt hier aan voorbij gegaan.’

  Sociale mediacampagne
  Van den Corput, Verberne, Bertens en andere veehouders, roepen ook andere boeren op een filmpje te maken en burgers en politiek uit te leggen wat de plannen van gedeputeerden Johan van den Hout en Anne-Marie Spierings voor hun gezinsbedrijven zullen betekenen. 

  Impact op samenleving
  ‘Niet alleen onze bedrijven worden de dupe, de plannen hebben ook grote impact op de samenleving’, zegt Van den Corput. ‘Boeren zijn immers goed voor tienduizenden banen, direct en indirect. Boeren beheren natuur, bieden plek aan toeristen op boerencampings en bed & breakfasts, leiden talloze schoolklassen rond en verkopen vlees, eieren en zuivel in eigen boerderijwinkels of via lokale supermarkten en slagers.’

  Oproep: maak ook een filmpje!
  Jeroen Bertens: ‘Als de boer uit Brabant verdwijnt, zal dit allemaal verdwijnen. Wij roepen daarom óók burgers op een filmpje te maken met een oproep aan de provincie om boeren voor het Brabantse platteland te behouden.'

  Vergeet daarbij niet de hashtag #BoerenhorenbijBrabant te gebruiken!’

  Bekijk hier het filmpje van Hanneke van den Corput:


  Nieuws uit de sector

  Terug

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   archief
   juni 2018
   mei 2018
   maart 2018
   januari 2018
   december 2017
   november 2017
   oktober 2017
   september 2017
   augustus 2017
   juli 2017

   Twitter