Einde POR-regeling is miljoenenstrop voor varkenshouderij


  02-10-2017
  Einde POR-regeling is miljoenenstrop voor varkenshouderij

  Het niet verlengen van de POR-regeling heeft zeer grote gevolgen voor de varkenshouderij. ‘Het is een economische miljoenenstrop.' Dit zegt vicevoorzitter Eric Douma van de POV in een interview met Boerenbusiness.

  De POV vreest bij afschaffing van de regeling dat de prijzen van varkensrechten flink zullen stijgen. Het aantal varkenseenheden waarvoor ontheffing kon worden verleend, bedraagt in totaal 121.622. Voor een individueel bedrijf kon een ontheffing voor 50% van de uitbreiding met een maximum van 2.500 varkenseenheden worden verleend.

  De houder van een ontheffing moet 100% van de hoeveelheid dierlijke meststoffen van zijn bedrijfsoverschot laten verwerken. 'Het zijn vooral de voorlopers in mestverwerking die hun nek hebben uitgestoken en gebruik hebben gemaakt van de regeling', stelde de POV eerder dit jaar.

  ‘Er zullen dus 121.622 varkensrechten moeten worden aangekocht door de varkenshouders. Dit betekent een kostenpost van miljoenen euro's', aldus Douma.

  Oud-staatssecretaris Martijn van Dam kondigde in het voorjaar van 2017 aan dat de Regeling Ontheffing Productierechten (POR) per 1 januari 2018 niet zal worden verlengd. Binnenkort wordt hier een definitief besluit over genomen.

  Motie
  CDA en VVD kwamen in februari 2017 samen met een motie voor het behoud van de POR-regeling. Deze motie werd toentertijd aangenomen. Dit najaar moet een definitieve beslissing vallen over het behoud van de regeling.

  De gesprekken hierover tussen de POV en het ministerie van Economische Zaken (EZ) zijn gaande.

  De POV dringt er op aan dat de POR-regeling behouden wordt. ‘In combinatie met het behoud van de varkensrechten is het niet verlengen van de POR-regeling voor ons onacceptabel', zegt Douma.

  Uitruil
  POV is ook tegen de uitruil van productierechten tussen sectoren. Dit zou de prijs van varkensrechten nog maar meer opdrijven. ‘Het mogelijk maken van uitruil tussen sectoren, zou een doodsteek zijn voor de varkenshouderij in Nederland. Productierechten verdwijnen uit de sector, waardoor er geen ontwikkelingsruimte meer is.’

  Fosfaatreductie
  Of de vrijwillige fosfaatreductie in de varkenshouderij effect heeft op het behoud van de POR-regeling, weet Douma niet. ‘Mogelijk speelt dit mee.’

  Door deze regeling levert de varkenshouderij een bijdrage aan het behalen van het fosfaatplafond en aan het behoud van derogatie. Naar schatting wordt dit jaar circa 830.000 kilo fosfaat gereduceerd.

  Bron: Boerenbusiness


  NVV nieuws

  Terug

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   archief
   juni 2018
   mei 2018
   maart 2018
   januari 2018
   december 2017
   november 2017
   oktober 2017
   september 2017
   augustus 2017
   juli 2017

   Twitter