Extra verduurzaming in ruil voor ontwikkelruimte in Zuid-Holland


  09-10-2017
  Extra verduurzaming in ruil voor ontwikkelruimte in Zuid-Holland

  De overgrote meerderheid van de varkenshouders, pluimveehouders, melkgeitenhouders en vleeskalverenhouders in de provincie Zuid-Holland wil zich maximaal inspannen voor nog meer duurzaamheid en dierenwelzijn. Deze extra verduurzaming willen zij verbinden aan ruimte voor bedrijfsontwikkeling.

  Voorzitter Ingrid Jansen van de POV, voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland en portefeuillehouder Intensieve Veehouderij, Hanneke de Baar, overhandigden deze week een brief met deze intentie, ondertekend door 95% van de veehouders, aan landbouw-gedeputeerde Han Weber van Provincie Zuid-Holland.

  Eisen
  De veehouders zullen alleen nog stallen laten bouwen die voldoen aan de eisen uit de Maatlat Duurzame Veehouderij, Milieukeur, een certificaat voor biologische veehouderij of maatregelen die daaraan gelijkwaardig zijn. In ruil voor duurzame stallen en/of meer dierenwelzijn geeft de provincie Zuid-Holland letterlijk ruimte voor bedrijfsontwikkelingen.

  Dit is tot nu toe niet het geval.

  De actualisering van de Verordening Ruimte en het afsprakenkader Intensieve Veehouderij moeten nog in de Provinciale Staten van de Provincie Zuid-Holland worden besproken en vastgesteld. De brief zou volgens POV en LTO Noord de Statenleden van de provincie ervan moeten overtuigen om letterlijk ruimte voor bedrijfsontwikkeling op te nemen en zo extra verduurzaming en dierenwelzijn mogelijk te maken.

  Voorbeeld
  POV en LTO-Noord zijn blij met de beweging die de provincie Zuid-Holland lijkt te maken, om ruimte te bieden aan veehouders die zelf de handschoen oppakken om hun bedrijf nog verder te verduurzamen.

  ‘Zuid-Holland is in dit opzicht een voorbeeld hoe wij willen werken met overheden’, zeggen Jansen en Verhorst. ‘De provincie laat zien dat zij er vertrouwen in heeft dat ondernemers zelf de verantwoordelijkheid op zich nemen om duurzaamheid en dierenwelzijn vorm te geven op hun bedrijf. En de provincie laat hiermee zien dat zij oog heeft voor het feit dat extra milieu- en dierenwelzijnseisen uit de markt moeten worden terugverdiend.

  Foto:
  V.l.n.r.: Arie Verhorst (LTO Noord Zuid-Holland) Hanneke de Baar (portefeuillehouder Intensieve Veehouderij LTO Noord Zuid-Holland), Han Weber (Gedeputeerde Zuid-Holland) en Ingrid Jansen (POV).


  NVV nieuws

  Terug

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   archief
   juni 2018
   mei 2018
   maart 2018
   januari 2018
   december 2017
   november 2017
   oktober 2017
   september 2017
   augustus 2017
   juli 2017

   Twitter