Wakker Dier vraagt aandacht sterfte


  21-11-2017
  Wakker Dier vraagt aandacht sterfte

  Wakker Dier wil meer aandacht voor uitval bij jonge dieren in de veehouderij.

  Deze week bracht de organisatie een onderzoek uit waarin zij stelt: ‘Ieder jaar gaan in de veehouderij meer dan 30 miljoen dieren te vroeg dood in de stal. In veel gevallen is dat bovendien een langzame en pijnlijke dood.’

  Namens de gehele veehouderij reageert LTO Nederland op dit bericht. Hieronder de reactie:

  ‘Elk dier dat te vroeg sterft (uitval), is er één te veel. Daarover zijn we het eens met Wakker Dier. Het is een gegeven dat dieren soms voortijdig sterven. Dat is inherent aan werken met levende dieren. Maar veehouders doen er alles aan om het aantal zo laag mogelijk te houden. Vooral de jonge dieren hebben de zorg van de veehouder nodig.

  Binnen alle sectoren zijn programma’s om het percentage uitval omlaag te brengen. Veehouders zijn intrinsiek gemotiveerd om dat te doen. Zij verbeteren het bedrijfsmanagement, verbeteren het stalklimaat, werken samen met de dierenarts, komen met nieuwe vormen van veehouderij en nieuwe marktconcepten, juist voor jonge dieren.

  Per sector verschillen de uitvalpercentages, maar alle veehouders zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid en de zorg voor hun dieren. Dat is niet alleen een kwestie van zorgplicht, moraal en cultuur, maar ook een economisch gegeven. In de beleving van veehouders wijken de cijfers die Wakker Dier presenteert af van hun werkelijkheid.

  De Nederlandse veehouderij staat wereldwijd op een zeer hoog welzijnsniveau, met een lage milieudruk en tegen lage kosten. Veehouders houden van hun vak, handelen altijd met het perspectief voor de volgende generatie en nemen met een laag rendement genoegen. Dat is dan weer gunstig voor de consument die over het algemeen niet veel betaald voor zijn eten. Op dat punt zouden we best meer steun willen van partijen binnen en buiten de keten.’


  NVV nieuws

  Terug

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   archief
   juni 2018
   mei 2018
   maart 2018
   januari 2018
   december 2017
   november 2017
   oktober 2017
   september 2017
   augustus 2017
   juli 2017

   Twitter